Facebook Pixel

Co zrobić z biodegradowalnym naczyniem jednorazowym?

Co zrobić z biodegradowalnym naczyniem jednorazowym?

Od 1 lipca 2017 roku weszły w życie przepisy Rozporządzenia Ministerstwa Środowiska w sprawie selektywnego zbierania niektórych frakcji odpadów (na podstawie art. 4a ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U.z 2016 r. poz. 250, 1020, 1250 i 1920)). Według nich, ustanowiono podział na cztery rodzaje odpadów sortowanych, czyli takich, z których odzyskujemy surowiec.

Są to:

  • papier – niebieski pojemnik,
  • metal i tworzywa sztuczne – żółty pojemnik,
  • szkło – zielony pojemnik na szkło kolorowe i biały na białe,
  • odpady biodegradowalne – brązowy pojemnik.

Oprócz tych frakcji nadal zostaje znany wszystkim czarny kosz na odpady zmieszane, które zostają przewiezione na składowiska lub do spalarni odpadów.

Biodegradowalnych naczyń nie wrzucamy do kosza na tzw. wszystkie odpady. Sztućce i naczynia biodegradowalne powinniśmy umieścić w koszu na „bio-odpady” (brązowy pojemnik na śmieci). Mamy wtedy pewność, iż trafią do kompostowni, gdzie w odpowiednich warunkach (wilgotność i wysoka temperatura) znikną w ciągu kilku miesięcy lub zostaną wykorzystane jako kompost. Jeśli wrzucimy te odpady do pojemników ogólnych, to pojadą na wysypisko, gdzie składowane na hałdach, nie mając dostepu do powietrza, zaczną gnić i wydzielać gazy, takie jak metan! Natomiast bio-odpady wywożone do biokompostowni, w której do wsadu dodaje się specjalne szczepy bakterii wspomagające rozkład na kompost, rozkładają się a w wyniku tego procesu wydziela się gaz – metan (tak, tak, ten sam), który wykorzystywany jest jako dodatkowe źródło energii. Dzięki temu biokompostownie mogą się same zasilać energią.
Ciekawostką jest, że bio-odpadów nie powinno sie wrzucać bez opakowania (np. torebki papierowej) do brązowych pojemników. Eksperci podkreślają, że w innym wypadku, marnuje się dużo wody na wypłukanie brązowych pojemników. My stoimy na stanowisku, że warto kierowac sie wytycznymi swojej gminy :)

Możliwe jest też wyrzucenie bio-odpadów do przydomowego kompostownika. Wybierając je, trzeba mieć jednak tę świadomość, że ich rozkład będzie trwał dużo dłużej.
Jakiego rodzaju odpady możemy umieścić w przydomowym kompostowniku?

Do kompostownika można wrzucać:

  • odpadki kuchenne (poza mięsem i rybami),
  • skorupki jaj,
  • fusy kawy, torebki herbaty,
  • resztki warzyw, owoców, obierki,
  • ścinki skoszonej trawy, siano,
  • chwasty, przekwitłe, uschłe rośliny (bez nasion),
  • ścięte gałęzie krzewów,
  • opadłe liście (poza liśćmi dębu, olchy, orzecha),
  • trociny,
  • popiół z kominka (drzewny),
  • niewielkie ilości papieru (np. karton, ręczniki kuchenne),
  • muł wydobyty z oczka wodnego,
  • starą ziemię, np. z doniczek,
  • obornik, ściółkę z kurnika.

W przydomowym kompostowniku najlepiej jest umieszczać różnorodne odpady, ponieważ w sumie dają on najlepszy kompost. Do domowego kompostownika można też wrzucić produkty wykonane w całości z drewna, jak np. drewniane sztućce jednorazowe czy niewielką ilość papieru.